Smulpaj med brynt smör

Den klassiska smulpajen med äpple får sig ett lyft tack vare brynt smör i smuldegen. Servera äppelpajen med glass eller vaniljsås.

6 portioner

Du behöver

Smuldeg

200 g smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
¾ dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Äppelfyllning

6 äpplen
1 msk kanel
2 msk strösocker

Ugn: 200°

Gör så här

1

Bryn smöret i en gryta tills det börjar bli brunt och doftar nötigt. Låt svalna till rumstemperatur.

2

Blanda mjöl, havregryn, socker, muscovadosocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smulig deg.

3

Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform, 24 cm i diameter.

4

Kärna ur och klyfta äpplena och blanda med kanel och socker. Lägg klyftorna i formen och smula resten av degen över äpplena.

5

Baka i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills äpplena är mjuka och pajen fått fin färg.

Scroll to Top