RECEPT FRÅN HJ

Smörgåsrulltårta

Festlig rulle med lufttorkad skinka, brieost, picklad rödlök och oliver. Du kan förbereda hela tårtan, men vänta med att lägga på löken till strax före servering.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
10 bitar

Du behöver

    Botten

  • 4 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk smält smör
  • Fyllning

  • 100 g färskost med örter
  • 150 g fintärnad skinka
  • 0.5 dl majonnäs
  • 0.5 st finhackad rödlök
  • 2 msk klippt gräslök
  • 2 msk finhackad basilika
  • 0.5 st fintärnad röd paprika
  • 1 dl crème fraîche
  • Toppkräm

  • 100 g färskost med örter
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • Picklad rödlök

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit
  • 2 st små rödlökar
  • Garnering

  • rucolablad
  • 150 g dessertost i bitar
  • 11 skiva parmaskinka
  • 0.5 st fintärnad röd paprika
  • 9 st gröna oliver
  • basilikablad
  • picklad rödlök
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Botten: Knäck äggen och separera gulorna från vitorna i var sin bunke. Vispa vitorna till ett fast skum.

2

Tillsätt salt och socker till gulorna. Vispa för hand till en slät smet.

3

Vänd ner äggulesmeten i äggvitesmeten och rör om till en slät smet. Sikta ner mjölet och vänd runt till en slät smet.

4

Klä en långpanna med aluminiumfolie. Pensla foliet med smör. Fördela smeten jämnt i långpannan.

5

Grädda strax under ugnens mitt i 10–12 minuter. Låt svalna helt.

6

Fyllning: Blanda samtliga ingredienser och bred ut fyllningen på bottnen. Rulla ihop som en rulltårta. Svep in rullen i plastfolie. Låt vila i kylen ca 1 timme.

7

Toppkräm: Vispa ihop samtliga ingredienser med elvisp till en fast, krämig smet.

8

Lägg rullen på ett uppläggningsfat eller en skärbräda. Bred ut toppkrämen över rullen med en palettkniv.

9

Picklad rödlök: Blanda vatten, socker och ättiksprit i en bunke. Rör så att sockret löses upp. Skala och skiva löken tunt. Lägg löken i lagen och låt vila i 30 minuter för krispig lök.

10

Garnering: Sätt fast rucolablad längs rullens kant. Garnera med ost, skinka, paprika, oliver och basilikablad. Toppa med picklad rödlök.


Recept