30 stycken
Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 9 dl vetemjöl
- ägg till pensling
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnering
0.5 dl strösocker
0.5 dl vatten
1.5 tsk stött kardemumma
0.5 dl strösocker
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Häll över kall mjölk och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt smöret i bitar, salt, socker och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 1 ½ timme.
Fyllning: Rör samman smör, socker och vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 35 x 30 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar.
Ställ dem med snittytan uppåt på plåt med bakplåtspapper eller i formar. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Garnering: Koka upp socker och vatten och pensla de nygräddade bullarna. Strö på socker blandat med stött kardemumma.