Smörbullar med vanilj och kardemumma

De saftiga smörbullarna smakar gott av vanilj och kardemumma. Visst vattnas det i munnen!

30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl
  • ägg till pensling

Fyllning

150 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering

0.5 dl strösocker
0.5 dl vatten
1.5 tsk stött kardemumma
0.5 dl strösocker

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en degskål. Häll över kall mjölk och rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt smöret i bitar, salt, socker och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 1 ½ timme.

3

Fyllning: Rör samman smör, socker och vaniljsocker.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 35 x 30 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar.

5

Ställ dem med snittytan uppåt på plåt med bakplåtspapper eller i formar. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

6

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

7

Garnering: Koka upp socker och vatten och pensla de nygräddade bullarna. Strö på socker blandat med stött kardemumma.

Scroll to Top