Du behöver
- 6.5 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 0.5 tsk salt
- 125 g smör
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
Fyllning:
1.5 dl hasselnötskärnor
125 g smör
2 msk vetemjöl
0.75 dl strösocker
Pensla med:
st ägg
Ugn: 175°/250°
Gör så här
Blanda 6 dl av mjölet, socker och salt i en skål. Finfördela smöret i mjölblandningen. Rör ut jästen i mjölken och blanda ner i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Fyllning: Rosta hasselnötterna i ugnen 175° i 10 minuter. Gnugga av skalet i en handduk. Hacka nötterna fint. Rör samman hackade nötter, smör, mjöl och socker.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje till en rundel och sporra ut 8 trekanter.
Lägg en klick fyllning på den breda delen och rulla ihop mot mitten. Lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på hackade nötter. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter i 250°.
Goda gifflar med nötfyllning. Rostade hasselnötter ger extra smak.