Små svenska köttbullar med gräddsås

Inget är så populärt som svenska köttbullar med gräddsås. Mums!

Du behöver

  • 0.5 dl ströbröd
  • 2 dl grädde
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 msk smör
  • 300 g nötfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Sås:

steksky + 2 dl vatten
1 msk kalvfond konc
2 dl grädde
1 msk imperial soy Mrs Cheng
2 msk idealmjöl
salt vitpeppar

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Låt ströbrödet svälla i grädden, ca 10 minuter. Bryn löken lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna och blanda sedan med ströbrödsblandningen. Tillsätt färserna, ägg, kalvfond, salt och peppar. Rör till en smidig smet.

2
Forma små runda köttbullar med oljade händer. Lägg köttbullarna på ett smörpapper.

3
Stek köttbullarna i omgångar i en stekpanna och skaka pannan så att de blir runda. Stek dem ca 3 minuter. Ta upp kött bullarna och håll dem varma under folie.

4
Skölj ur pannan med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt kalvfond, grädde, soja och idealmjöl. Vispa och låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera köttbullarna med sås, kokt potatis, inlagd gurka och lingonsylt.

Scroll to Top