Skräddkakor

Bröd bakade med rågsikt får mustig och lite "grövre" smak. Längst till vänster på bilden ligger skräddkakor och längst till höger ligger vitt formbröd. I tråget ligger ostfrallor längst fram och frukostbullar bakom.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk brödsirap mörk
  • 0.5 msk salt
  • 1 msk brödkrydda
  • 9 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 3 dl

Pensling:

mjölk

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 5 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål.

2
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt sirap, salt, brödkryddor och rågsikt. Knåda degen kraftigt. Tillsätt vetemjöl och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 5 lika stora bitar. Kavla ut till runda kakor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

5
Ta ut ett litet hål i mitten på varje kaka. Nagga kakorna. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla med mjölk och grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.

7
Låt bröden kallna på galler under duk.

Scroll to Top