Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 2 msk brödsirap mörk
- 0.5 msk salt
- 1 msk brödkrydda
- 9 dl rågsikt
- vetemjöl ca 3 dl
Pensling:
mjölk
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 5 bröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål.
2
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt sirap, salt, brödkryddor och rågsikt. Knåda degen kraftigt. Tillsätt vetemjöl och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 5 lika stora bitar. Kavla ut till runda kakor. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
5
Ta ut ett litet hål i mitten på varje kaka. Nagga kakorna. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla med mjölk och grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
7
Låt bröden kallna på galler under duk.