RECEPT FRÅN HJ

Skaldjursgryta med apelsin­majonnäs

Vill du bjuda på en riktigt läcker festrätt som dessutom är enkel att göra är denna skaldjursgryta perfekt. Med både torsk, lax, räkor och musslor blir det matigt och gott.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g oskalade räkor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 st tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 msk fiskfond
  • 400 g passerade tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
  • 150 g salladsärtor
  • 300 g torsk
  • 300 g lax
  • 200 g kokta musslor
  • dillkvistar
  • Apelsinmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 2 tsk apelsinsaft
  • rivet skal av en halv apelsin

Gör så här

1

Skala räkorna och förvara dem svalt. Finhacka all lök. Fräs löken blank i olja i en kastrull. Tärna tomaterna och vänd ner i lökfräset.

2

Koka ihop vatten och fond och häll över löken tillsammans med passerade tomater. Låt koka ett par minuter.

3

Tillsätt grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från värmen.

4

Koka salladsärtorna i lättsaltat vatten 1 minut. Lyft upp med hål­slev.

5

Putsa och dela fisken i kuber. Lägg ner dem i det kokande vattnet ett par minuter. Lyft upp med hålslev.

6

Lägg fisk, sallads­ärtor, räkor och musslor i 4 djupa tallrikar. Häll över såsen. Toppa med dill.

7

Apelsinmajonnäs: Blanda samtliga ingredienser och servera majonnäsen till grytan.


Recept