Sjötunga Walewska

Alexander Walewski, son till Napoleon Bonaparte och hans polska älskarinna grevinnan Maria Walewska, startade i mitten av 1800-talet en klubb i Paris till vars 50-årsjubileum en fransk mästerkock skapade den berömda rätten till Maria Walewskas ära. Här får du receptet till rätten som smakar precis lika bra idag!

Du behöver

  • 2 st schalottenlökar finhackade
  • 1 msk smör
  • 800 g rödtungafiléer eller sjötungsfiléer
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 2 dl fiskbuljong av fond

Sås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
3.5 dl spad fisk
1 st äggula
1 dl grädde
salt peppar

Pommes Duchesse:

10 st potatis av mjölig sort
2 msk smör
2 st äggulor
2 msk grädde
salt peppar

Garnering:

1 st hummer 100 g
dill
8 st champinjoner ciselerade och smörfrästa
tryffel ev

Ugn: 250º

Det här behövs till 4-5 port:

Gör så här

1
Skala och koka potatisen i bitar. Pressa eller mosa den. Blanda moset med, smör, äggulor och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med tyll.

2
Fräs löken i en traktörpanna med smör. Vik ihop fiskfiléerna och lägg dem ovanpå löken. Häll på vin och buljong. Sjud fisken under lock, ca 5 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den i en ugnssäker form.

3
Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull. Späd med silat fiskspad. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka i 3 minuter. Blanda äggulan och grädden, och häll i såsen under omrörning. Nu får såsen inte koka mer. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.

4
Spritsa moset i toppar längs formens kant. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått färg, ca 10 minuter. Garnera med hummerbitar eller kräftstjärtar, dill, champinjoner och ev tryffel.

Scroll to Top