RECEPT FRÅN HJ

Sillbullar med korintsås

Garnera gärna de färdiga sillbullarna med lite dill.

Foto: Fredrik Birkler

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 2 st fil urvattnade av salt sill
  • 3 st kokta kalla potatisar
  • 4 dl köttrester kokta eller stekta
  • 1 st rödlök
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1 krm peppar
  • Korintsås:

    50 g korinter

  • 1.5 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl buljong
  • 1 msk ättiksprit (12%)
  • 1 msk socker
  • Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj och torka av den urvattnade sillen. (Använder du hel salt sill så filéa den och lägg den i kallt vatten att urvattnas ca 15 timmar. Byt vatten några gånger under tiden.) Skala rödlöken. Skär sill, potatis, köttrester och rödlök i mindre bitar. Lägg det i en matberedare och finfördela det.
2
Tillsätt mjöl, ägg och vitpeppar. Blanda samman allt till en jämn smet.
3
Forma smeten till platta bullar, inte för tjocka eller stora. Stek dem vackert gyllene på båda sidorna i lite matfett på medelvärme.
4
Skölj korinterna och låt dem rinna av väl. Fräs matfett och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen i omgångar under omrörning. Tillsätt korinterna och låt såsen koka några minuter. Smaka av med ättiksprit och socker. Såsen ska vara sötsur. Servera sillbullarna med såsen, kokt potatis, rårivna morötter och rårivna äpplen.

Recept