RECEPT FRÅN HJ

Semmelfläta med nötfyllning

Ett trevligt sätt att servera semlor på. Fyllningen är magiskt god och riklig!

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
2 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl lättkesella
  • 1 dl socker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 10 dl vetemjöl
  • Pensling

  • ägg
  • Fyllning

  • 200 g sötmandel
  • 100 g hasselnötter
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • Topping

  • florsocker
  • Ugn: 200º

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37° och rör ut jästen i lite av degspadet.

2

Tillsätt resten av degspadet, kesella, socker, ägg, kardemumma, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3

Ta upp degen och dela den i två delar. Rulla ut varje del till tre längder, 50 cm långa. Fläta samman och lägg på plåt med bakplåtspapper.Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

4

Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 20 minuter. Låt svalna.

5

Rosta mandel och nötter i ugnen i 7 minuter (de får inte bli brända). Mixa dem med florsocker. Tillsätt mjölken och mixa till en krämig massa.

6

Skär försiktigt av ett lock på längderna. Gröp ur lite inkråm och mixa med fyllningen.

7

Bred ut fyllningen i längderna. Vispa grädden och spritsa på längderna. Lägg på locken och sikta över florsocker.


Recept