Semifreddo med lemoncurd, maräng och pistaschmandel

Glass, parfait, semifreddo ? kärt barn har många namn. Men det finns skillnader. Semifreddo och parfait är samma sak fast på olika språk, italienska och franska. Ingredienserna är ägg, grädde, socker och smaksättning som fryses in "stillastående". Det gör däremot inte glass som fryses in under omrörning. Semifreddo är en perfekt glassvariant för dig som…

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1.5 dl florsocker
  • 1 st citron rivet skal och pressad saft
  • 4 dl vispgrädde
  • 0.75 dl pistaschmandlar skalade
  • 1 dl lemoncurd finns att köpa färdig
  • 100 g mini marängdroppar eller lätt krossade maränger

Garnera med:

125 g hallon
0.5 dl pistaschmandel
citronmeliss

Gör så här

1
Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna med en nypa salt till ett hårt skum i en helt torr och ren skål.

2
Vispa äggulor och florsocker riktigt fluffigt. Tvätta citronen och riv ska-let. Blanda skal och pressad citronsaft i äggulesmeten.

3
Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden och äggvitan i äggulesmeten. Hacka pistaschnötterna grovt och blanda i.

4
Varva smeten med lemoncurd och maränger, i en skål som rymmer ca 2 l. Täck över med lock eller folie. Låt stå i frysen i ca 6 timmar. Skopa upp glassen i serveringsglas och garnera med hallon, grovhackad pistaschman-del och citronmeliss.


Kommentar:
Semifreddo är italienska och betyder halvfrusen eller egentligen halvkall.

Parfait är franska och betyder perfekt.

Scroll to Top