RECEPT FRÅN HJ

Scones med saffrans- och apelsinsmör

Okänd
8 stycken

Du behöver

    Scones

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vaniljyoghurt
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 75 g kylskåpskallt smör
  • dl russin
  • ägg
  • Vispat brynt saffrans- och apelsinsmör

  • 200 g väldigt mjukt smör
  • apelsin
  • 1 pkt saffran
  • liten skvätt vitvinsvinäger

Gör så här

1

Sätt på ugnen och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rör ihop mjölk, yoghurt, salt och socker och ställ åt sidan.

2

Sikta mjöl och bakpulver i ytterligare en skål och nyp sedan ner smöret i små, små bitar och knåda ihop till smulor som du får ihop till en deg med mjölkyoghurten.

3

Knåda in russinen och låt sedan degen stå och vila i 5 minuter. Tryck ut den på mjölat bakbord till cirka 2 cm tjocklek och tryck ut 8 cirklar med glas eller utsticker.

4

Lägg upp rundlarna på plåten, pensla med äggula och låt sedan gå i ugnen i 20–30 minuter. De skall puffa upp och bli gyllenbruna, servera ljumna till det brynta vispade smöret.

5

Smöret: Börja med att bryna 100 g smör på väldigt låg värme, när det doftar nötigt och är bärnstensfärgat drar du av kastrullen från spisen.

6

Lägg nu ner saffranet så att den får dra och låt sedan smöret bli rumstempererad, riv även ner skalet från apelsinen.

7

Krama ur saften från apelsinen och lägg saft och skal i en skål. Ner med resten av ingredienserna och vispa tills sockret är smält och smöret är ljust och fluffigt.

8

Smaka av med lite vinäger och en nypa salt. Lägg smöret i en fin skål och låt det stå kallt. En stund innan servering ställer du det i rumstemperatur.


Recept