Du behöver
Scones
1 dl mjölk
1 dl vaniljyoghurt
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g kylskåpskallt smör
dl russin
ägg
Vispat brynt saffrans- och apelsinsmör
200 g väldigt mjukt smör
apelsin
1 pkt saffran
liten skvätt vitvinsvinäger
Gör så här
Sätt på ugnen och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rör ihop mjölk, yoghurt, salt och socker och ställ åt sidan.
Sikta mjöl och bakpulver i ytterligare en skål och nyp sedan ner smöret i små, små bitar och knåda ihop till smulor som du får ihop till en deg med mjölkyoghurten.
Knåda in russinen och låt sedan degen stå och vila i 5 minuter. Tryck ut den på mjölat bakbord till cirka 2 cm tjocklek och tryck ut 8 cirklar med glas eller utsticker.
Lägg upp rundlarna på plåten, pensla med äggula och låt sedan gå i ugnen i 20–30 minuter. De skall puffa upp och bli gyllenbruna, servera ljumna till det brynta vispade smöret.
Smöret: Börja med att bryna 100 g smör på väldigt låg värme, när det doftar nötigt och är bärnstensfärgat drar du av kastrullen från spisen.
Lägg nu ner saffranet så att den får dra och låt sedan smöret bli rumstempererad, riv även ner skalet från apelsinen.
Krama ur saften från apelsinen och lägg saft och skal i en skål. Ner med resten av ingredienserna och vispa tills sockret är smält och smöret är ljust och fluffigt.
Smaka av med lite vinäger och en nypa salt. Lägg smöret i en fin skål och låt det stå kallt. En stund innan servering ställer du det i rumstemperatur.