Sardellpaj från Provençe

Du behöver Deg: 3 dl siktat dinkelmjöl 2 krm salt 150 g smör 2 msk kallt vatten Fyllning: 3 st gula lökar 3 msk olivolja...

Du behöver

Deg:

3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:

3 st gula lökar
3 msk olivolja
1.5 tsk torkad timjan
3 dl lagrad ost riven
1 burk sardellfiléer 50 g
16 st svarta oliver
100 g cocktailtomater

Äggstanning:

3 st ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm nymald peppar

Ugn: 200°

Gör så här

1

Deg: Mixa mjöl, salt och smöret i bitar till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, ca 1 timme. Tryck ut degen i en form, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

2

Fyllning: Skala och skiva löken. Fräs lök och timjan på svag värme i en stekpanna med i olja, ca 30 minuter. Rör då och då. Låt svalna. Strö över hälften av osten i det förgräddade pajskalet. Fördela löken ovanpå och strö på resten av osten.

3

Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll över pajen.

4

Fyllning: Lägg ut sardellfiléerna i ett fint mönster. Strö på oliver och halverade tomater. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg, ca 40 minuter.


Kommentar:
Välj om du vill bjuda pajen hel eller skära den i tilltuggsvänliga bitar. Du kan också välja om den ska serveras varm eller kall. Pajen går bra att göra dagen innan, eller samma dag som den ska serveras. Dock ska man aldrig frysa en paj.

Receptet avser 6-8 bitar.

Scroll to Top