RECEPT FRÅN HJ

Saftig laxpaj

Laxpaj är gott och alltid lika populärt.

Foto: Fredrik Birkler

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2.5 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 1 pkt bladspenat djupfryst
  • 300 g laxfilé färsk
  • 4 st ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 dl riven ost
  • Sås:

  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 50 g stenbitsrom
  • Ugn: 200°

    Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen och sätt en remsa aluminiumfolie runtom kanten. Ställ pajskalet kallt ca 15 minuter.
3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
4
Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Skär laxen i ca 3 cm stora tärningar. Lägg spenaten i botten på det förgräddade pajskalet och lägg laxen över.
5
Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och salt. Häll det över laxen.
6
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen har stannat och det hela har fin färg.
7
Rör samman crème fraiche med stenbitsrom och bjud pajen tillsammans med sås och en sallad.

Recept