RECEPT FRÅN
Saftig laxpaj
Laxpaj är gott och alltid lika populärt.
Foto: Fredrik Birkler
Okänd
0 portioner
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör eller margarin
- 2.5 msk kallt vatten
- 1 pkt bladspenat djupfryst
- 300 g laxfilé färsk
- 4 st ägg
- 4 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 dl riven ost
- 1 dl lätt crème fraiche
- 50 g stenbitsrom
Pajdeg:
Fyllning:
Sås:
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen och sätt en remsa aluminiumfolie runtom kanten. Ställ pajskalet kallt ca 15 minuter.
3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
4
Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Skär laxen i ca 3 cm stora tärningar. Lägg spenaten i botten på det förgräddade pajskalet och lägg laxen över.
5
Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och salt. Häll det över laxen.
6
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen har stannat och det hela har fin färg.
7
Rör samman crème fraiche med stenbitsrom och bjud pajen tillsammans med sås och en sallad.