Du behöver
- 4.5 dl risgrynsgröt
- 0.5 g saffran
- 3 dl kaffegrädde
- 4 st ägg
- 1 dl strösocker
- 100 g sötmandel
- 1 dl russin
- 1 st apelsin gärna ekologisk
Syltade tranbär:
2 dl torkade tranbär
2.5 msk strösocker
Servera med:
tranbär syltade
apelsinskivor
mandel hackad
pumpakärnor ev
vispgrädde
Ugn: 200º
Gör så här
1
Häll upp gröten i en skål. Tillsätt saffran, grädde, ägg och socker, och rör tills saffranet lösts upp. Rör ner grovt hackad mandel, russin och apelsinskal.
2
Smöra en pajform eller annan ugnsform som är ca 22 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.
3
Syltade tranbär: Blötlägg tranbären i vatten över natten. Koka upp tranbär, 2 dl av blötläggningsvattnet och socker, och koka på hög värme tills det mesta av vätskan kokats bort. Låt svalna. Servera med sylt, apelsinskivor, hackad mandel och eventuellt pumpakärnor och vispad grädde.