Saffranspannkaka med syltade tranbär

Perfekt dessert när du har risgrynsgrötsrester. All sylt är god till men prova gärna vår tranbärssylt.

Du behöver

  • 4.5 dl risgrynsgröt
  • 0.5 g saffran
  • 3 dl kaffegrädde
  • 4 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g sötmandel
  • 1 dl russin
  • 1 st apelsin gärna ekologisk

Syltade tranbär:

2 dl torkade tranbär
2.5 msk strösocker

Servera med:

tranbär syltade
apelsinskivor
mandel hackad
pumpakärnor ev
vispgrädde

Ugn: 200º

Gör så här

1
Häll upp gröten i en skål. Tillsätt saffran, grädde, ägg och socker, och rör tills saffranet lösts upp. Rör ner grovt hackad mandel, russin och apelsinskal.

2
Smöra en pajform eller annan ugnsform som är ca 22 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.

3
Syltade tranbär: Blötlägg tranbären i vatten över natten. Koka upp tranbär, 2 dl av blötläggningsvattnet och socker, och koka på hög värme tills det mesta av vätskan kokats bort. Låt svalna. Servera med sylt, apelsinskivor, hackad mandel och eventuellt pumpakärnor och vispad grädde.

Scroll to Top