RECEPT FRÅN HJ

Saffranspannkaka med syltade tranbär

Perfekt dessert när du har risgrynsgrötsrester. All sylt är god till men prova gärna vår tranbärssylt.

Av . Foto: Eva-Lisa Svensson

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • 4.5 dl risgrynsgröt
  • 0.5 g saffran
  • 3 dl kaffegrädde
  • 4 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g sötmandel
  • 1 dl russin
  • 1 st apelsin gärna ekologisk
  • Syltade tranbär:

  • 2 dl torkade tranbär
  • 2.5 msk strösocker
  • Servera med:

  • tranbär syltade
  • apelsinskivor
  • mandel hackad
  • pumpakärnor ev
  • vispgrädde
  • Ugn: 200º

Gör så här

1
Häll upp gröten i en skål. Tillsätt saffran, grädde, ägg och socker, och rör tills saffranet lösts upp. Rör ner grovt hackad mandel, russin och apelsinskal.
2
Smöra en pajform eller annan ugnsform som är ca 22 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.
3
Syltade tranbär: Blötlägg tranbären i vatten över natten. Koka upp tranbär, 2 dl av blötläggningsvattnet och socker, och koka på hög värme tills det mesta av vätskan kokats bort. Låt svalna. Servera med sylt, apelsinskivor, hackad mandel och eventuellt pumpakärnor och vispad grädde.

Recept