Du behöver
- 1 st vaniljstång
- 5 dl mellangrädde
- 1 pkt saffran
- 0.5 dl socker
- 2 st gelatinblad
Äppelsalsa:
2 st äpplen syrliga
1.5 msk smör
2 msk pressad citronsaft
1.5 msk ljus sirap
Garnering:
citronmeliss
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Lägg skrapet och vaniljstången i en kastrull. Tillsätt mellangrädde, saffran och socker. Låt småkoka ca 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner vid.
2
Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Ta bort vaniljstången från gräddkoket. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i den heta grädden. Låt dem smälta under omrörning.
3
Häll upp pannacottan i fyra formar eller glas. Låt dem stå i kylen tills de stelnat (minst 4 timmar).
4
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Fräs dem några minuter i smöret. Tillsätt, citronsaft och sirap, och låt det fräsa med några minuter. Fördela salsan över pannacottorna och garnera med citronmeliss.