Saffranspannacotta med äppelsalsa

Pannacotta är en läckert gräddig dessert som går att göra i god tid innan gästerna kommer. Vår variant med mellangrädde är lite magrare. Och lite juligare blir den när den som här smaksätts med saffran.

Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl mellangrädde
  • 1 pkt saffran
  • 0.5 dl socker
  • 2 st gelatinblad

Äppelsalsa:

2 st äpplen syrliga
1.5 msk smör
2 msk pressad citronsaft
1.5 msk ljus sirap

Garnering:

citronmeliss

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Lägg skrapet och vaniljstången i en kastrull. Tillsätt mellangrädde, saffran och socker. Låt småkoka ca 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner vid.

2
Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Ta bort vaniljstången från gräddkoket. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i den heta grädden. Låt dem smälta under omrörning.

3
Häll upp pannacottan i fyra formar eller glas. Låt dem stå i kylen tills de stelnat (minst 4 timmar).

4
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Fräs dem några minuter i smöret. Tillsätt, citronsaft och sirap, och låt det fräsa med några minuter. Fördela salsan över pannacottorna och garnera med citronmeliss.

Scroll to Top