Saffransknutar med vit choklad

Du behöver 50 g jäst 100 g smör eller margarin 5 dl mjölk 2 st saffran kuvert 1 st sockerbit 0.5 tsk salt 1 dl...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 st saffran kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 dl pinjenötter

Vid servering:

florsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Tillsätt saffran, salt, socker och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Fyllning: Rör ihop rumstempererat smör, socker och vaniljsocker.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta och bred på fyllning. Strö över hackad choklad och pinjenötter.

5
Vik degen dubbel och skär den i 1 1/2 cm breda remsor. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

6
Grädda i 10–12 minuter. Sikta över florsocker vid servering.

Scroll to Top