RECEPT FRÅN HJ

Saffransknutar med vit choklad

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
20 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 st saffran kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 12 dl vetemjöl
  • Fyllning:

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl pinjenötter
  • Vid servering:

  • florsocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Tillsätt saffran, salt, socker och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop rumstempererat smör, socker och vaniljsocker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta och bred på fyllning. Strö över hackad choklad och pinjenötter.
5
Vik degen dubbel och skär den i 1 1/2 cm breda remsor. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
6
Grädda i 10–12 minuter. Sikta över florsocker vid servering.

Recept