Du behöver
- 25 g jäst
- 0.5 g saffran
- 1 st sockerbit
- 75 g smör
- 3 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 0.75 dl strösocker
- 7-8 dl vetemjöl
Fyllning
100 g mandelmassa
50 g smör
rivet skal av 1 apelsin
Pensling
ägg
mandelspån
Garnering
2 dl florsocker
2 tsk vatten
Ugn: 200º
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Smält smöret och tillsätt saffran och mjölk och värm till 37°. Häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta degen väl. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med smör och apelsinskal.
Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär rullen i 10 bitar och ställ dem glest i formen. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Rör ihop florsocker och vatten och ringla över kakan.