Saffransbutterkaka med mandel

Du behöver 25 g jäst 0.5 g saffran 1 st sockerbit 75 g smör 3 dl mjölk 0.5 tsk salt 0.75 dl strösocker 7-8 dl...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 0.5 g saffran
  • 1 st sockerbit
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 0.75 dl strösocker
  • 7-8 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa
50 g smör
rivet skal av 1 apelsin

Pensling

ägg
mandelspån

Garnering

2 dl florsocker
2 tsk vatten

Ugn: 200º

Gör så här

1

Smula jästen i en degskål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Smält smöret och tillsätt saffran och mjölk och värm till 37°. Häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta degen väl. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med smör och apelsinskal.

4

Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop.

5

Skär rullen i 10 bitar och ställ dem glest i formen. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

6

Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Rör ihop florsocker och vatten och ringla över kakan.

Scroll to Top