RECEPT FRÅN HJ

Saffransbullar med vit choklad

Äntligen dags för julbak! De fina saffranssnurrorna har ljuvlig fyllning av vit choklad och färskost.

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 90 minuter
30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2 st påsar saffran à 0,5 g
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • Fyllning

  • 150 g vit choklad
  • 150 g färskost
  • 100 g rumsvarmt smör
  • Garnering

  • 25 g smält smör
  • 1 dl strösocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret. Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, salt och det mesta av mjölet.

3

Arbeta degen väl i maskin. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.

4

Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Rör ner chokladen i färskosten.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en platta, 45 x 30 cm. Bred på smör och chokladkräm.

6

Vik degen dubbel. Skär i remsor, 3 cm breda. Skär ett snitt i varje, likt en byxa. Tvinna och sno ihop till bullar.

7

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i smord muffinsplåt. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

8

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

9

Garnering: Pensla med smör och doppa i socker.


Recept