RECEPT FRÅN HJ

Saffransbullar med tosca

Saffransbullar med fin smak av nystött kardemumma och topping av knäckig toscasmet.

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 90 minuter
22 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 st påse saffran á 0,5 gram
  • 0.5 dl strösocker
  • 100 g smör 50 + 50
  • 3 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 8.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma
  • Fyllning

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 3 msk strösocker
  • 1.5 tsk stött kardemumma
  • Toscasmet

  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 100 g mandelspån
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret. Smält 50 g smör. Tillsätt saffran och mjölk och värm till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2

Vispa upp ägget och tillsätt halva – spara resten till pensling. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Rör 50 g smör, resten av sockret och kardemumma smidigt. Arbeta ner allt i degen.

4

Fyllning: Rör ihop smör, socker och karde-mumma.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta, 35 x 50 cm. Bred på fyllning.

6

Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

7

Toscasmet: Smält samman smör, socker, grädde, sirap, mjöl och mandelspån i en kastrull. Småkoka i 10 minuter. Låt svalna men inte stelna.

8

Pensla bullarna med resten av ägget och grädda mitt i ugnen i 6 minuter.

9

Ta ut och klicka försiktigt på toscasmeten. Grädda klart i ca 6 minuter till.


Recept