RECEPT FRÅN HJ

Saffransbrulé med färska fikon

Foto: Karin Mönefors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 0.5 g saffran
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 dl ljust muscovadosocker
  • 4 st äggulor
  • Garnering:

  • 2 msk råströsocker
  • fikon färska
  • färsk mynta
  • Ugn: 150º

Gör så här

1
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner de svarta fröna i en kastrull. Tillsätt stött saffran, grädde, mjölk, ¼ dl av sockret och vaniljstången.
2
Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt den dra i 10 minuter med locket på.
3
Vispa äggulorna och resten av sockret. Sila ner gräddmjölken i äggsmeten under vispning.
4
Fördela smeten i fyra ugnssäkra portionsformar à 1½ dl. Ställ formarna i en liten långpanna. Fyll den med hett vatten så att det når upp till halva höjden av formarna.
5
Grädda i nedre delen av ugnen tills krämen har stannat, ca 40 minuter. Låt svalna och förvara sedan formarna i kylen.
6
Strö över råströsockret och bränn av med en gasolbrännare så att brulén får en karamelliserad yta. Dekorera med klyftor av fikon och färsk mynta.

Recept