RECEPT FRÅN HJ

Rullströmming

Rullströming hör till vår härliga husmanskost och kan njutas både varm och kall. Receptet du får här är från min mormors gamla handskrivna receptbok. Måste prövas! Servera rullströmmingen med kokt potatis och en klick remouladsås. Hårt bröd är också gott till.

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

    Det här behövs för ca 4 port:

  • 1 kg hel strömming eller 600 g strömmingsfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl dill finklippt
  • Lag:

  • 1 dl ättikssprit
  • 4 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • Garnering:

  • 1 st rödlök finhackad
  • dill
  • Enkel remouladsås:

  • 2.5 dl majonnäs lätt
  • 2 msk saltgurka finhackad
  • 1.5 msk kapris hackad
  • 1.5 msk hackad persilja

Gör så här

1

Rensa strömmingen genom att ta av huvudet, klippa upp buken och ta ut inälvorna. Ta till sist bort ryggbenet.

2

Strö salt och dill på fiskens köttsidor.

3

Rulla ihop med skinnsidan utåt. Lägg rullarna tätt i en låg kastrull.

4

Koka upp ingredienserna till lagen.

5

Häll lagen het över fisken. Lägg på lock och sjud i ca 5 minuter. Låt strömmingen kallna i spadet, om den ska ätas kall. Garnera med rödlök och dill. Blanda såsen av alla ingredienserna.


Kommentar:
Blanda gärna såsen dagen innan den ska ätas så att smaken får mogna.

Recept