Rotselleripaj med kassler

Rotsellerin får en härligt mild smak när man förväller den. Tillsammans med rökt kassler, dill och lagrad ost blir den en läcker fyllning i paj.

Du behöver

Pajdeg:

150 g smör
3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
1 msk kallt vatten

Fyllning:

rotselleri ca 300 g
200 g kassler
2 dl purjolök strimlad
1 dl hackad dill
2 dl ost grovriven lagrad

Äggstanning:

3 st ägg
3 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm peppar

Ugn: 200°

6 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, ca 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 10 minuter.

2
Fyllning: Skala och skär sellerin i tunna strimlor, och förväll i lättsaltat vatten, ca 2 minuter. Låt rinna av och kallna. Fintärna kasslern. Blanda selleri, kassler, purjolök, dill och ost och lägg i pajskalet.

3
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar, och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.

Scroll to Top