Rotfruktsgratäng med bönsallad

Du behöver 2 st morötter 1 st palsternacka 2 st gulbetor 2 st potatis 10 cm purjolök Sås: 3 dl mjölk 2 msk vetemjöl salt...

Du behöver

  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 2 st gulbetor
  • 2 st potatis
  • 10 cm purjolök

Sås:

3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
salt och peppar
2 dl ost riven lagrad

Bönsallad:

2 dl kidneybönor kokta röda
0.5 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja

Dressing:

2 msk olja
2 tsk balsamicovinäger
1 tsk honung
salt och peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skala morötter, palsternacka, gulbetor och potatis och skär i strimlor, eller kör dem i matberedaren med “pommes frites-skivan”. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Fördela rotfrukter och purjolök i 2 smorda ugnsfasta portionsformar.

2
Sås: Vispa samman mjölk och mjöl i en kastrull och koka upp. Koka i 3 minuter under omrörning. Salta och peppra. Rör ner osten och låt den smälta. Fördela såsen över rotfrukterna och gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter.

3
Bönsallad: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Blanda bönor, lök, vitlök och persilja i en skål.

4
Dressing: Vispa samman olja, vinäger, honung, salt och peppar. Blanda dressingen med bönorna och servera till gratängen.

Scroll to Top