Rostbiff med grov tapenade

Du behöver 1 kg rostbiff ca smör salt 0.75 tsk grovstötta pepparkorn 2 tsk grovstött rosépeppar Tapenade: 1.5 dl kärnfria kalamataoliver 2 st vitlöksklyftor 3...

Du behöver

  • 1 kg rostbiff ca
  • smör
  • salt
  • 0.75 tsk grovstötta pepparkorn
  • 2 tsk grovstött rosépeppar

Tapenade:

1.5 dl kärnfria kalamataoliver
2 st vitlöksklyftor
3 st sardellfiléer
2 msk kapris
1 msk färsk timjan
0.25 st citron pressad saft
2 msk olivolja
nymald peppar
150 g coctailtomater

Garnera med:

citron
rucola

Ugn: 150°

Gör så här

1

Kött: Bryn köttet i smör i en stekpanna. Gnid in köttet med salt och de båda pepparsorterna. Lägg över i en ugnsfast form. Stick in en termometer i köttets tjockaste del.

2

Stek mitt i ugnen tills termometern visar på 56 grader, för rosa kött. Låt köttet kallna under folie och förvara sedan i kylen fram till servering.

3

Skär upp köttet i tunna skivor vid servering och lägg upp på ett fat. Fördela tapenaden över. Garnera med citron och rucola.

4

Tapenade: Hacka oliver, vitlök, sardeller, kapris och timjan för hand. Blanda med citronsaft, olivolja och peppar. Vänd ner klyftade tomater vid servering.


Kommentar:
Genom att steka rostbiffen på låg temperatur får du saftigt kött. Tapenade, den klassiska provensalska olivröran, är i originalet en mixad puré. Men om man hackar den för hand blir den både vackrare och man får ”lite mer att bita i”. Receptet går bra att dubbla eller laga i större satser.

Scroll to Top