RECEPT FRÅN HJ

Rosmarinstekt kotlett i mustig tomatsås med gnocchi

En god sås är ofta det som sätter smak på hela maträtten. Griskött är ljust, milt och saftigt kött, som kotletterna i det här fallet. Extra gott till fläskkött är det med goda tomatsåser, örter, cider eller krämig gorgonzola.

Okänd
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • kotletter med ben
  • salt och peppar
  • 2 tsk finhackad rosmarin
  • 2 msk smör
  • gnocchi
  • ca 600 g potatis av möjlig sort
  • ca 2 tsk salt
  • 1.5 dl durumvetemjöl
  • ca 1 1
  • 2 msk smör och olivolja
  • Tomatsås

  • gul lök
  • vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk cocktailtomater
  • 1 msk kycklingfond
  • 0.5 dl vitt vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • salt och peppar

Gör så här

1

Gnocchi: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet. Låt potatisen ånga av. Pressa potatisen genom en purépress direkt på mjölat bakbord. Låt svalna.

2

Salta och knåda in mjölet i den pressade potatisen. Degen ska bli smidig. Dela i fyra delar. Rulla ut till fingertjocka längder. Skär i 2 cm långa bitar och rulla till bollar.

3

Dra försiktigt bollen mot dig med tummen, mot ovansidan på en gaffel, så att gnocchin blir randig och samtidigt snäckformad. Lägg upp dem på smörpapper.

4

Koka gnocchin i rikligt med lättsaltat vatten, tills de flyter upp. Ta upp dem med hålslev. Låt dem rinna av på en ren kökshandduk. Stek dem i en stekpanna med smör och olivolja, tills de får fin färg.

5

Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs lök och vitlök i en kastrull med olja. Tillsätt tomater, fond, vin och tomatpuré. Koka upp. Låt såsen sjuda 10 minuter. Rör om då och då. Smaksätt med socker, salt och peppar.

6

Rumstemperera och snitta fettkanten på kotletterna. Torka av med hushållspapper. Bryn på båda sidor i en het stekpanna med smör och olja. Salta, peppra och krydda med rosmarin. Häll tomatsåsen i stekpannan. Låt sjuda, ca 5 minuter. Servera med gnocchi.


Recept