Du behöver
- 200 g smör osaltat
- 225 g mörk choklad
- 3 st ägg
- 4 dl strösocker
- 150 g valnötter
- 3,5 dl rödbetor kokta, finrivna
- 2 msk apelsinlikör
- 1.5 dl vetemjöl
Chokladsmörkräm:
75 g mörk choklad grovhackad
3 msk kaffe starkt
50 g smör osaltat, rumsvarmt
100 g philadelphiaost
1 dl florsocker
0,5 st apelsin rivet skal av
Garnera med:
blåbär
Ugn: 200°
Gör så här
Smält smör och choklad över vattenbad. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner chokladblandningen i äggvispet.
Hacka nötterna. Blanda i nötter, rödbetor och likör. Vänd sist ner mjölet.
Häll smeten i en smord och mjölad långpanna, cirka 20×30 centimeter. Grädda mitt i ugnen 35–40 minuter. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt kallna.
Smält chokladen till krämen över vattenbad. Blanda i kaffet. Vispa ihop smör, ost, florsocker och apelsinskal.
Rör ner en klick av ostblandningen i chokladen. Blanda sedan chokladen i ostblandningen.
Skär upp i rutor vid servering. Bred chokladkräm på rutorna och garnera med blåbär.
Mumsiga rutor med mäktig chokladsmak. Genom att blanda i rödbetor i smeten blir kakan extra saftig.