RECEPT FRÅN HJ

Räksoppa med saffran

Har du kvar lite saffran från julbaket? Rör ner det i soppan!

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg oskalade räkor
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 100 g rotselleri
  • 1 st morot
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 0.5 st kuvert saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1.2 l vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • Garnera med

  • dill
  • 1 dl smetana
  • Citronrasp
  • Servera med

  • surdegsbröd och färskoströra
  • Färskoströra

  • 150 g färskost
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 0.5 dl hackade örter

Gör så här

1

Skala räkorna och spara skalen i en stor gryta. Sätt de skalade räkorna i kylen.

2

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och fintärna sellerin och moroten. Vänd ner allt i grytan med räkskalen.

3

Tillsätt olivolja, tomatpuré, salt, saffran och cayennepeppar och rör om. Låt allt fräsa ihop i ca 5 minuter. Rör ett par gånger under tiden. Det ska bli blankt men inte ta färg.

4

Tillsätt tomatspadet från burken med de konserverade tomaterna. Hacka tomaterna och vänd ner. Rör om och fräs vidare i ca 5 minuter.

5

Tillsätt vatten och vin och låt fonden sjuda i ca 20 minuter. Ta av och sila bort räkskalen. Tryck med baksidan av en träslev mot räkskalen när du silar bort dem, då får du ut mer buljong.

6

Koka samman soppan ca 30 minuter på medelvärme. Rör ut grädden med vetemjöl och vispa ner i soppan. Låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

7

Färskoströra: Rör ihop ingredienserna. Förvara svalt fram till servering.

8

Servering: Bottna tallrikarna med räkor. Häll över soppan och garnera med dill, en klick smetana och citronrasp. Servera med surdegsbröd och färskoströra.


Recept