Räkpajer med Västerbottensost

Du behöver Pajdeg: 2.5 dl vetemjöl 1 dl sesamfrön 125 g smör 1 st äggula Fyllning: 5 st salladslökar 1 tsk rapsolja 2 dl riven...

Du behöver

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
1 st äggula

Fyllning:

5 st salladslökar
1 tsk rapsolja
2 dl riven ost
500 g räkor med skal

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 msk tomatketchup
salt peppar

Garnera med:

räkor
dill

Ugn: 225°

Gör så här

1
Pajdeg: Lägg mjöl, sesamfrön, smöret i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och kör tills det bildas en degboll. Ta upp degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2
Dela degen i 6 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar på mjölat bakbord, ca 5 mm tjocka. Lägg över i formarna och tryck till runt kanterna. Skär bort överflödig deg. Nagga botten och förgrädda mitt i ugnen, 8–10 min.

3
Fyllning: Skiva salladslöken och fräs den mjuk i en stekpanna med olja, ca 3 minuter. Fördela i pajskalen. Strö över ost. Skala räkorna och spara, 24–30 stycken till garnering. Lägg resten i pajskalen.

4
Vispa samman ägg, grädde, ketchup, salt och peppar och häll i formarna. Grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter. Låt kallna. Garnera med räkor och dill.

Scroll to Top