Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1.5 tsk salt
- 3 msk ljus sirap
- 10 dl rågsikt
- 1.5 dl vetemjöl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt salt, sirap och rågsikt, och arbeta degen väl. Tillsätt vetemjöl tills degen känns fast.
3
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp och dela i 5 bitar. Rulla bullar och kavla ut. Lägg dem på en plåt med bakpapper.
4
Ta ut hål i mitten och nagga. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda i ca 15 minuter.
Tillsätt 1 msk brödkryddor eller mald pomerans.