RECEPT FRÅN HJ

Rågsiktskakor

Rågsiktskakorna är bra att ha på lager i frysen till frukost eller fika.

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
5 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 3 msk ljus sirap
  • 10 dl rågsikt
  • 1.5 dl vetemjöl
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt salt, sirap och rågsikt, och arbeta degen väl. Tillsätt vetemjöl tills degen känns fast.
3
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp och dela i 5 bitar. Rulla bullar och kavla ut. Lägg dem på en plåt med bakpapper.
4
Ta ut hål i mitten och nagga. Låt jäsa i ca 30 minuter. Grädda i ca 15 minuter.

Kommentar:
Tillsätt 1 msk brödkryddor eller mald pomerans.

Recept