Du behöver
- 50 g jäst
- 25 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 0.5 dl ljus sirap
- 3 dl rågsikt
- 2 dl rågmjöl fint
- 10 dl vetemjöl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt salt, sirap, rågsikt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar. Rulla bullar och kavla eller platta ut dem till runda kakor, 20 cm i diameter.
4
Ta ut ett hål i mitten och lägg rågkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.