Rågkakor

Du behöver 50 g jäst 25 g smör eller margarin 3 dl mjölk 3 dl vatten 1 tsk salt 0.5 dl ljus sirap 3 dl...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 25 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl rågmjöl fint
  • 10 dl vetemjöl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt salt, sirap, rågsikt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar. Rulla bullar och kavla eller platta ut dem till runda kakor, 20 cm i diameter.

4
Ta ut ett hål i mitten och lägg rågkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Scroll to Top