RECEPT FRÅN HJ

Rågbräck II

Ett gott frukostbröd som bakas enkelt i långpannan. Härliga bullar att njuta av och lägga i frysen. Längst fram ligger sesamfranska och i brödkorgen rågbräck och rågbullar.

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
24 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 6 dl rågmjöl fint eller grovt
  • 6 dl rågsikt
  • 3 dl vetemjöl special, ca 3 dl
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt sirap, salt och nästan allt mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna, ca 35x30 cm. Kavla eller kläm ut degen.
4
Skär degen i lagom stora rutor med en degskrapa eller bordskniv. Jäs ca 30 minuter.
5
Grädda ca 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk och bryt sedan loss rutorna. Brödet går bra att frysa. Rågbullar: Jag bakade ut halva degen till rågbräcken som frukostbullar, det gick utmärkt!

Recept