Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g smör eller margarin
- 0.5 dl ljus sirap
- 2 tsk salt
- 6 dl rågmjöl fint eller grovt
- 6 dl rågsikt
- 3 dl vetemjöl special, ca 3 dl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt sirap, salt och nästan allt mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Lägg den i en bakpappersklädd långpanna, ca 35×30 cm. Kavla eller kläm ut degen.
4
Skär degen i lagom stora rutor med en degskrapa eller bordskniv. Jäs ca 30 minuter.
5
Grädda ca 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk och bryt sedan loss rutorna. Brödet går bra att frysa. Rågbullar: Jag bakade ut halva degen till rågbräcken som frukostbullar, det gick utmärkt!