RECEPT FRÅN HJ

Rabarberpaj

Förföriskt god – det är vad den är!

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Deg:

  • 150 g smör kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 st ägg
  • Fyllning:

  • rabarber ca 300 g
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 2 st ägg uppvispade
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 st citron rivet skal
  • Servera med:

  • Vispad grädde
  • Ugn: 200°

    8 bitar

Gör så här

1
Deg: Mixa ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
2
Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.
3
Fyllning: Strimla rabarbern tunt, skala den om den är grov. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
4
Smält smöret. Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret. Sjud utan att koka till en tjock kräm, rör hela tiden med en trägaffel.
5
Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal och låt krämen svalna. Vänd ner rabarbern. Fyll pajskalet med krämen.
6
Grädda mitt i ugnen tills pajen har vacker färg, 20–30 minuter.

Recept