RECEPT FRÅN HJ

Rabarberkaka med marängtopp

Elegant rabarberkaka med frasig marängtopp.

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
12 bitar

Du behöver

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 4 st äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.75 dl mjölk
  • 400 g skivad rabarber
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 g mandelsplitter
  • Maräng

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Garnering

  • florsocker
  • citronmeliss

Gör så här

1

Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra formen.

2

Vispa smör och florsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt en äggula i taget.

3

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det ihop med mjölken. Bred ut smeten i formen.

4

Blanda rabarbern med potatismjöl, socker och vaniljsocker. Fördela det över smeten.

5

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

6

Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en fast, blank maräng.

7

Häll marängen i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa klickar på den halvgräddade kakan. Strö över mandelsplitter.

8

Fortsätt gräddningen ytterligare ca 20 minuter. När 5 minuter återstår, sänk värmen till 150°.

9

Låt kakan svalna i 10 minuter. Ta bort kanten på formen. Lägg upp kakan på tårtfat.

10

Garnering: Garnera med siktat florsocker och citronmeliss.


Recept