Du behöver
- 75 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 4 st äggulor
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0.75 dl mjölk
- 400 g skivad rabarber
- 1 msk potatismjöl
- 2 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 50 g mandelsplitter
Maräng
4 st äggvitor
2 dl strösocker
Garnering
florsocker
citronmeliss
Gör så här
Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra formen.
Vispa smör och florsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt en äggula i taget.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det ihop med mjölken. Bred ut smeten i formen.
Blanda rabarbern med potatismjöl, socker och vaniljsocker. Fördela det över smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en fast, blank maräng.
Häll marängen i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa klickar på den halvgräddade kakan. Strö över mandelsplitter.
Fortsätt gräddningen ytterligare ca 20 minuter. När 5 minuter återstår, sänk värmen till 150°.
Låt kakan svalna i 10 minuter. Ta bort kanten på formen. Lägg upp kakan på tårtfat.
Garnering: Garnera med siktat florsocker och citronmeliss.