Du behöver
- 150 g smör
- 4 st ägg
- 4 dl strösocker
- 500 g kokt kall potatis
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Glasyr
50 g mörk choklad
50 g smör
Garnering
färska bär
Ugn: 175°
Gör så här
Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Skala och finriv potatisen. Tillsätt den i äggsmeten.
Blanda kakao och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Tillsätt smör och salt. Rör om försiktigt.
Fördela smeten i formen och grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter. Kakan är lös men ska stå till sig i kylen för rätt konsistens.
Glasyr: Dela chokladen i mindre bitar. Smält smöret och rör i chokladen. Bred glasyren över kakan.
Garnering: Garnera rikligt med färska bär.
Potatiskladdkakan blir godare om den får stå till sig. Baka den gärna dagen innan.