Potatiskladdkaka med bär

Potatis i kladdkakan känns kanske något oväntat, men om du vågar testa kan vi lova att du får en kaka med en alldeles ljuvlig konsistens. Toppa med säsongens bär.

Du behöver

  • 150 g smör
  • 4 st ägg
  • 4 dl strösocker
  • 500 g kokt kall potatis
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Glasyr

50 g mörk choklad
50 g smör

Garnering

färska bär

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.

3

Skala och finriv potatisen. Tillsätt den i äggsmeten.

4

Blanda kakao och vaniljsocker och sikta ner i smeten. Tillsätt smör och salt. Rör om försiktigt.

5

Fördela smeten i formen och grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter. Kakan är lös men ska stå till sig i kylen för rätt konsistens.

6

Glasyr: Dela chokladen i mindre bitar. Smält smöret och rör i chokladen. Bred glasyren över kakan.

7

Garnering: Garnera rikligt med färska bär.


Kommentar:
Potatiskladdkakan blir godare om den får stå till sig. Baka den gärna dagen innan.

Scroll to Top