RECEPT FRÅN HJ

Potatisgratäng med ädelost och päron

Ädelost, päron och potatis är perfekta smakkompisar. Här med lite riven muskot som krydda.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 1 st gul lök
  • 2 st päron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 140 g riven ädelost
  • Ugn: 200º

    Garnering

  • timjan
  • Servera med

  • skivad ryggbiff
  • tomatsalsa

Gör så här

1

Skala och skiva potatis och lök. Kärna ur och skiva päronen. Varva potatis, lök och päron i en smord och eldfast form. Krydda med salt och peppar mellan varven.

2

Koka upp crème fraiche, mjölk och grädde. Skala och finhacka vitlöken, vänd ner i grytan. Häll blandningen i formen och strö över riven ädelost.

3

Grädda strax under ugnens mitt tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter. Tag ut och garnera med timjan. Servera till skivat kött till exempel skivad rostbiff toppad med tomatsalsa.


Recept