RECEPT FRÅN HJ

Potatis- och purjolökssoppa med dillsmör

Potatis- och purjolökssoppa med det lilla extra. Servera med dillsmör och rostade hasselnötter. Du kan även servera soppan utan att mixa den som variation.

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 6 st mjöliga potatisar
  • 1 st purjolök
  • 2 st gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 st riven vitlöksklyfta
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smulad ädelost
  • salt och peppar
  • Dillsmör

  • 75 g smör
  • 1 dl hackad dill
  • 1 st riven vitlöksklyfta
  • Topping

  • 50 g hasselnötter

Gör så här

1

Skala och tärna potatisen. Skölj och skiva purjolöken. Skala och grovhacka löken.

2

Fräs löken i olja i en stor gryta. Lägg i potatis och purjolök och fräs 1 minut.

3

Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Lägg i riven vitlök och koka soppan tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.

4

Mixa soppan slät. Koka upp med grädde och ädelost, som får smälta i soppan. Smaka av med salt och peppar.

5

Dillsmör: Smält smöret och blanda i dill och riven vitlök. Fräs någon minut.

6

Topping: Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Grovhacka dem.

7

Servera soppan med ringlat dillsmör och rostade nötter.


Passar till:

Recept