Plommonspäckad fläskkarré med skysås

Du behöver 1.5 kg fläskkarré benfri 200 g katrinplommon kärnfria 1 st gul lök 1 st morot 1.5 tsk salt 2 krm svartpeppar nymald 1...

Du behöver

  • 1.5 kg fläskkarré benfri
  • 200 g katrinplommon kärnfria
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk ingefära eller 1 tsk torkad och mald
  • 2 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 4.5 dl vatten
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 msk vetemjöl +
  • salt och peppar
  • 2 msk hackad persilja

Servera med:

1 st katrinplommon påse kärnfria
potatispuré
vinbärsgelé
gurka inlagd

Gör så här

1
Stick med en lång kniv ett hål på längden genom karrén. Fyll hålet med katrinplommon. De som inte får plats sparas till skysåsen. Bind om karrén med bomullsgarn. Skala och dela löken i fyra klyftor. Skala och skär mo-roten i bitar.

2
Salta, peppra och gnid in köttet med ingefära. Bryn smöret i en stekgryta och bryn karrén väl runt om. Tillsätt lök, morot och en hel vitlöksklyfta, och låt bryna med. Sätt in en mätsticka till en digital stektermometer i kortsidan på köttet.

3
Tillsätt en bottenskyla vatten, resterande katrinplommon, lagerblad, timjan och tomatpuré.

4
Bräsera under lock tills köttet är färdigt, då innertemperaturen är 80-85°. Fyll på med mera vatten efter hand som det kokar bort.

5
När köttet är färdigt, ta upp det och klipp loss bindgarnet. Linda in det i aluminiumfolie och håll varmt.

6
Sila över skyn i en kastrull och tillsätt soja. Red av med vetemjöl utrört i lite vatten. Såsen ska vara simmig, men inte tjock. Smaka av med salt och peppar.

7
Koka upp katrinplommonen i lite sötat vatten.

8
Skär karrén i skivor, lägg upp på ett fat och lägg varma katrinplommon vid sidan om. Skeda lite sås på steken och strö över persilja. Servera med potatispuré, vinbärsgelé och inlagd gurka.

Scroll to Top