Du behöver
- 500 g plommon
- 1.5 dl vatten
- 2.5 dl socker
- 4 st äggvitor stora
- 3 dl vispgrädde
- 4 msk apelsinlikör
Garnering:
fingerkex
plommon citronmeliss
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Koka vatten och socker i en kastrull. Låt det koka på svag värme under omrörning då och då tills du kan göra en kula av massan i kallt vatten.
2
Vispa äggvitorna till hårt skum.
3
Häll sockerlagen direkt från värmen ner i äggskummet under fortsatt kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills det blir en fluffig och svällande marängmassa.
4
Skålla skala och kärna ur plommonen.
5
Lägg plommonen i en kastrull och låt dem koka tills de mosar sig. Häll plommonmassan i en mixer eller matberedare och kör till en slät smet.
6
Vispa grädden till skum. Vänd ner den i marängmassan tillsammans med likören. Rör till sist ner plommonmassan.
7
Häll smeten i en form med löstagbar kant eller i portionsformar. Ställ formen/formarna i frysen och låt parfaiten frysa ca 4 timmar eller över natten.
8
Stjälp upp parfaiten och garnera som på bilden.
Tycker du att parfaiten ser färglös ut, kan du droppa i några droppar röd karamellfärg.