RECEPT FRÅN HJ

Plommonpaj

Foto: Thomas Carlén

Okänd
10 portioner

Du behöver

  • 500 g plommon
  • Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg litet
  • 75 g smör
  • Fyllning:

    1 dl plommonmarmelad, se recept

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 st ägg
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1.5 tsk kanel
  • Servera med:

  • 3 dl vispgrädde 1 liter vaniljglass eller vaniljvisp
  • Ugn: 200°

Gör så här

1
Pajdeg: Lägg mjöl, socker, salt, ägg och smöret i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör tills det bildas en degboll.
2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som är ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
3
Fyllning: Bred plommonmarmelad på pajskalet. Vispa samman crème fraiche, ägg, socker, vaniljsocker och kanel och häll i pajskalet.
4
Dela och kärna ur plommonen och lägg dem i fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt pajen svalna något. Servera med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljvisp.

Recept