Plommonkaka I

Kakan passar lika bra efter maten som till en kopp kaffe.

Du behöver

  • 1 pkt smördeg kyld och kavlad
  • 150 g mandelmassa
  • plommon ca 500 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 st ägg
  • citron 1/2. rivet skal
  • 1.5 dl florsocker
  • mandelspån

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Lägg ut degen och skär ut en rundel. Ta fram en form, gärna med löstagbar kant. Klä formen runt om med degen. Nagga bottnen med en gaffel.

2
Dela plommonen och ta bort kärnorna. Dela varje halva i två klyftor. Riv mandelmassan. Fördela mandelmassan över bottnen. Lägg plommonklyftorna ovanpå.

3
Vispa samman grädde, ägg, rivet citronskal och florsocker. Häll smeten över plommonen. Strö över mandelspån.

4
Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 35 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.

5
Låt kakan vila några minuter i sin form. Bjud kakan ljummen eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljglass till.

Scroll to Top