Plommonfocaccia med rökt sidfläsk

Det generösa italienska brödet focaccia med flingsalt och rikligt av olivolja är alltid lika gott. Med rökt sidfläsk och plommon får du ett annorlunda matbröd som är perfekt att bjuda till en soppa, på en buffé eller som tilltugg till ett glas vin. Brödet ska serveras alldeles nygräddat, men det är inga problem med ett…

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja + 3 msk
  • vetemjöl ca 13 dl
  • 175 g rökt sidfläsk
  • 5 st plommon
  • rosmarinkvistar
  • 2.5 tsk flingsalt till gräddning

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, 2 msk olja och mjöl, arbeta kraftigt ihop till en ganska lös deg.

2
Smörj en bunke med olivolja och lägg ner den färdigknådade degen. Tänk på att bunken ska vara stor, degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck med platsfolie och låt bunken i kylskåpet, 8–12 timmar.

3
Skär fläsket i små tärningar. Kärna ur och klyfta plommonen.

4
Ta ut degen från kylskåpet, och häll ut den i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper i botten och tryck ut den med mjölad hand.

5
Tryck försiktigt ner fläsk, plommon och rosmarinkvistar, och ringla över 3 msk olja. Strö på flingsalt. Gör hål i degen med fingrarna så att olja och salt går in i degen.

6
Låt brödet jäsa utan duk, 20–30 minuter. Grädda mitt i ugnen, 25–30 minuter.

Scroll to Top