Du behöver
- 100 g mörk choklad
- 50 g valnötter
- 75 g smör
- 1.5 dl råsocker
- 1 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm nejlika mald
- 2 krm ingefära mald
- 0.5 tsk kardemummakärnor nystötta
- 1 tsk kanel
- 1.5 dl siktat dinkelmjöl
- 2.5 dl dinkelflingor
- 1 krm salt
- 0.5 tsk bakpulver
Ugn: 200°
Gör så här
1
Grovhacka choklad och nötter var för sig. Blanda smör, socker, ägg, vaniljsocker, kryddor, mjöl, dinkelflingor, salt och bakpulver, gärna i matberedaren. Blanda i chokladen och nötterna i degen.
2
Dela degen i två delar och rulla dem till knubbiga rullar som är ca 4 cm tjocka och 15 cm långa. Slå in längderna i plastfolie och låt dem vila minst 1 1/2 timme i kylen.
3
Skär rullarna i skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta ut kakorna något, då flyter de inte ut så mycket under gräddningen. Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter.