RECEPT FRÅN HJ

Pepparkakscheesecake med krämig ädelost och valnötter

Perfekt tilltugg till både varm eller kall glögg.

Av . Foto: Eva-Lisa Svensson

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • 75 g smält smör
  • 6 st digestivekex
  • 12 st pepparkakor
  • 300 g färskost t ex Philadelphiaost
  • 200 g blåmögelost t ex Bavaria blu
  • Servera med:

  • 75 g valnötter
  • 6 st aprikoser strimlade torkade
  • pepparkakor

Gör så här

1
Använd en rund eller fyrkantig form som rymmer ca 1 ½ l och klä insidan med plastfolie. Se till att plasten går över kanterna så att du kan lägga filmen över hela kakan när du lagt i fyllningen.
2
Smält smöret. Krossa kexen och pepparkorna till fina smulor, och blanda med smöret. Tryck ut i smulblandningen i formen.
3
Mixa färskost och blåmögelost till en slät kräm och häll i formen. Lägg platsfolien försiktigt över kakan. Låt formen stå i frysen i minst 1 timme. Du kan också frysa in kakan för att använda vid ett senare tillfälle. Den håller sig 2–3 veckor i frysen.
4
Ta ut kakan ur frysen minst 2 timmar innan den ska serveras. Lossa kakan från formen genom att dra upp kakan i plastfilmen.
5
Dra av plasten och ställ kakan på ett fat. Skär upp kakan och garnera med valnötter, aprikoser och stick en pepparkaka i varje bit.

Recept