Du behöver
- 100 g smör
- 2.5 dl farinsocker
- 2 st ägg
- 1.5 dl filmjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 2 msk pepparkakskrydda
Päron:
4 st små fasta päron
7 dl vatten
1 dl strösocker
1 st citron pressad saft
0.5 st apelsin pressad saft
Ugn: 175°
Gör så här
Päron: Skala päronen försiktigt så skaftet sitter kvar. Skär av botten på päronen så de står ordentligt. Koka upp vatten, socker och citron- och apelsinsaft. Koka päronen i lagen tills de börjar bli mjuka, ca 10 minuter. Ta upp päronen och låt dem svalna. Torka dem med hushållspapper.
Rör rumsvarmt smör och farinsocker smidigt, gärna med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Rör ner filmjölken. Blanda mjöl, bikarbonat och pepparkakskrydda och rör ner i smeten.
Ställ päronen med jämna mellanrum i en smord och bröad form, 1 1/2 l. Klicka smeten runt om päronen. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar. Låt svalna i formen i 10 minuter innan den stjälps upp. Låt kakan kallna.
Tips! Klipp ut en remsa av bakplåtspapper och lägg i botten på formen och upp på kortsidorna så är det enkelt att lossa kakan efter gräddning.