Pasta- och kycklingsallad (av Jessica i Luleå)

Min föredetta pojkvän gjorde den till mig. Min mamma kan inte få nog av den.

Du behöver

Sallad:

3 st tomater
1 st gurka
1 st salladshuvud
2 st paprika
1 st rödlök
ost (vilken som helst)
pennepasta (mått efter eget tycke)
1 st kyckling en

Dressing:

1 st crème fraîche liten burk
2 msk majonnäs
2.5 tsk dijonsenap
2 st vitlöksklyftor (eller efter smak och styrka)
citron lite, pressad
örtsalt
paprikakrydda (om man vill)
balsamvinäger en skvätt
vatten lite

Krutonger:

ljust bröd franskt
1 st smör en stor klick
1 st vitlöksklyfta
gräslök

Det här behövs till 5-7 port:

Gör så här

1
Skär salladen, paprikan, tomaterna. Gurkan kan man ta bort det gröna skalet på ifall man tycker det är för beskt. Eller hyvla varannan så blir det fint mönster. Skär inte för små bitar av salladsingredienserna. Osten tärnar du och rödlöken kan du först skära i normalstora klyftor och sedan dela på hälften.

2
Låt pastan stå och kylas ner efter kokning i durkslaget, men skölj den bara snabbt med kallt vatten.

3
Rensa kycklingen. Ta den största salladsskålen du hittar. Blanda allt, ta pastan sist.

4
Dressingen: Ta en liten skål, lägg i creme fraiche, majonnäs, pressa i lite citron för att creme fraichesmaken ska försvinna lite. Tillsätt dijonsenapen. Häll i en liten skvätt balsamvinäger. Ta lite örtsalt och lite paprikakrydda ifall du vill. Pressa en vitlöksklyfta och rör om. Märker du att den är för tjock, häll försiktigt i lite vatten och rör sakta och försiktigt om tills vattnet har arbetats in, ett bra knep som man ofta inte tänker på att man kan göra. Ställ in den i kylen ett tag.

5
Krutongerna: Ta vanligt skivat franskbröd som du brukar rosta till frukost. Skär ca två centimeterstora rutor av dem. Två eller tre snitt från två håll. Hur många skivor bröd du tar väljer du själv. Ta smör lägg på ett fat. Låt smöret ha stått ute innan ett tag så att det har blivit lite rumstempererat. Ta en gaffel, mosa smöret, pressa en vitlösklyfta i smöret och tillsätt gräslök. Blanda gäggan och lägg den i en varm stekpanna. Tillsätt brödet och låt det stekas en aning. Så att det blir lite knaprigt. Men se till att du inte bränner dem. Ha gärna värmen på fyran. Lägg salladen på tallrikar Häll dressingen över och strö krutongerna på eller lägg dem vid sidan på tallriken.


Kommentar:
Salladsmåtten varierar lite beroende på hur mycket man väljer att äta. Men det är bara att låta ögat bestämma. Själv vet jag att när man har börjat äta kan man inte sluta. Självklart kan man även koka ägg och garnera överst på salladen, även ta bort pastan och bara ha kyckling. Eller använda andra ingridienser man tycker om.

Scroll to Top