Du behöver
- 75 g smör eller margarin
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0.5 dl kaffegrädde
- 2 st päron fasta
Toscaglasyr:
100 g smör eller margarin
5.5 dl socker
2 msk vetemjöl
1 tsk kanel
2 msk mjölk
2 dl hasselnötter eller valnötter, grovt hackade
Ugn: 225-175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225°. Smält matfettet och låt det svalna.
2
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver, och rör ner det i äggsmeten omväxlande med grädde och det smälta matfettet.
3
Skala och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor.
4
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Tryck ner päronklyftorna.
5
Ställ formen i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175°. Grädda kakan 35-40 minuter tills den nästan är klar.
6
Blanda samman ingredienserna till glasyren i en kastrull under tiden. Värm under försiktig omrörning tills massan tjocknar, utan att den får koka.
7
Bred glasyren över kakan, ställ tillbaka den i ugnen och grädda ytterligare 10-15 minuter tills allt har fin färg och kakan känns torr. Låt kakan kallna något i sin form innan den lossas från kanten.