RECEPT FRÅN HJ

Pärontarteletter

Frasiga små tarteletter med päronfyllning och knaprig nöttopping blir en perfekt avslutning på middagen. Servera gärna med vaniljsås eller glass.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Tillagningstid: 60 minuter
6 stycken

Du behöver

    Pajdeg

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl florsocker
  • 150 g smör
  • 1 st äggula
  • Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 0.75 dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 st päron
  • Nöttopping

  • 100 g hasselnötskärnor
  • 75 g smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 1.5 msk vetemjöl
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda mjöl, florsocker, smör och äggula till en deg. Tryck ut degen i 6 portionsformar, 12 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter.

2

Förgrädda formarna i 7 minuter.

3

Fyllning: Riv mandelmassan. Rör ihop den med socker, smör, ägg och mjöl. Fördela fyllningen i formarna.

4

Skala, kärna ur och klyfta päronen. Lägg dem fint i formarna och grädda i 10 ­minuter.

5

Nöttopping: Hacka nötterna grovt. Smält smör och socker i en kastrull. Ta den av värmen och rör i hackade nötter och mjöl. Fördela toppingen på pajerna.

6

Grädda i ca 12 minuter tills de är klara.


Kommentar:
Tips! Till desserter och kakor passar mogna och söta päron bäst. För päron i lag ska de inte vara helt mogna. Då kokar de sönder.

Recept