RECEPT FRÅN HJ

Parmesangratinerad fiskgryta

Vår smakrika fiskgryta innehåller både räkor, lax och torsk. Grytan får ett läckert parmesantäcke och gratineras i ugnen. Toppa med rostade pinjenötter och gremolata.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g oskalade räkor
  • 0.5 st purjolök
  • 400 g torskfilé
  • 400 g laxfilé
  • smör
  • 150 g sockerärtor
  • 1 dl vitt vin
  • 1 st finhackad schalottenlök
  • 2 dl vatten
  • 1 msk fiskfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1.5 dl riven parmesanost
  • 0.5 dl pinjenötter
  • 3 msk grovhackad dill
  • Gremolata

  • 1 kruka persilja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • rivet skal av två citroner
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skala räkorna. Strimla purjolöken. Putsa fisken och dela den i stora bitar.

2

Fräs purjolöken blank i smör. Lägg i en eldfast form eller mindre gryta. Toppa med fisken och räkorna.

3

Ansa sockerärtorna. Koka dem i lättsaltat vatten 1 minut. Spola av i kallt vatten.

4

Koka vin, schalottenlök, vatten, fond och grädde i en kastrull tills såsen tjocknat. Dra från värmen och tillsätt parmesanost.

5

Häll såsen över fisken och räkorna. Gratinera strax under ugnens mitt i 15–17 minuter eller tills sås och ost fått fin färg.

6

Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Toppa fisken med dem och sockerärtorna.

7

Gremolata: Hacka persiljan. Finhacka vitlöken. Blanda persilja och vitlök med citronskal. Strö gremolatan över grytan.


Kommentar:
Tips! Vill du ha såsen till ­fiskgrytan lite tjockare? Öka parmesan­mängden eller red med maizena.

Recept