Paj med färskpotatis och lax

Perfekta som förrätt eller på buffébordet. Passar också som utflyktsmat.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

ca 500 g kokt färskpotatis
100 g skivad kallrökt lax
. st. salladslökar

Stanning

3 st . ägg
2 dl vispgrädde
2 dl kesella
2 dl riven lagrad ost ex
2 msk finhackad dill

Gräslöksmajonnäs

äggula
1 tsk senap
2 tsk vitvinsvinäger
1.5 dl neutral olja
0.5 dl gräslök
1 tsk salt och 1 krm svartpeppar

Gör så här

1

Blanda samman vetemjöl och matfett gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och låt allt arbetas samman till en degboll. Svep in degen i lite plastfilm och låt degen vila svalt i ca 20 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter eller i 6 stycken portionsformar ca 10–12 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter.

3

Ansa och strimla salladslöken, fördela löken i det förgräddade pajskalet. Skiva potatisen och strimla laxen.

4

Vispa samman samtliga ingredienser till stanningen och fördela ¾ i det förgräddade skalet. Lägg ut skivad potatis och strimlad lax i skalet och häll över resterande stanning. Grädda i ugnens mitt i ca 20–25 minuter eller tills pajerna har stannat helt och fått fin färg. Tag ut och garnera med kryddgrönt och citronskivor.

5

Gräslöksmajonnäs: Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Tillsätt klippt gräslök. Mixa samman med en stavmixer till en grön sås. Smaka av med salt och peppar.

6

Vid serveringen garnera med gräslök.

Scroll to Top