Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
Fyllning
ca 500 g kokt färskpotatis
100 g skivad kallrökt lax
. st. salladslökar
Stanning
3 st . ägg
2 dl vispgrädde
2 dl kesella
2 dl riven lagrad ost ex
2 msk finhackad dill
Gräslöksmajonnäs
äggula
1 tsk senap
2 tsk vitvinsvinäger
1.5 dl neutral olja
0.5 dl gräslök
1 tsk salt och 1 krm svartpeppar
Gör så här
Blanda samman vetemjöl och matfett gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och låt allt arbetas samman till en degboll. Svep in degen i lite plastfilm och låt degen vila svalt i ca 20 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter eller i 6 stycken portionsformar ca 10–12 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter.
Ansa och strimla salladslöken, fördela löken i det förgräddade pajskalet. Skiva potatisen och strimla laxen.
Vispa samman samtliga ingredienser till stanningen och fördela ¾ i det förgräddade skalet. Lägg ut skivad potatis och strimlad lax i skalet och häll över resterande stanning. Grädda i ugnens mitt i ca 20–25 minuter eller tills pajerna har stannat helt och fått fin färg. Tag ut och garnera med kryddgrönt och citronskivor.
Gräslöksmajonnäs: Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Tillsätt klippt gräslök. Mixa samman med en stavmixer till en grön sås. Smaka av med salt och peppar.
Vid serveringen garnera med gräslök.